Va ser quan dos joves varen ser empresonats i obligats a renegar del crisitanisme i Sebastià els va visitar per donar ànims. Després d'això, va haver moltes conversions al cristianisme ,fins el punt que el Papa el va anomenar defensor de l'església.
Arrel d'aquest fet, va ser capturat i Dioclecià (l'emperador) l'acusà de traició. Ell es va reafirmar com a cristià. Davant aquesta ofensa, l'emperador va ordenar que fos fermat i li clavassin fletxes a zones del cos no vitals perquè patís molt abans de morir. Però no va morir com pensaren els soldats que el fermaren a un arbre i dispararen fletxes. Com que s'havia portat bé amb tantes persones i havia fet tants d'amics, s'aproparen a ell i veueren que encara era viu. Els seus amics el curaren les ferides. I, Sebastià, en lloc de fugir de Roma , es presentà davant l'emperador per reprendre-ho per les seves creences paganes. És clar, l'emperador va ordenar que el fustigassin fins la mort.
I per què és patró de Palma?
Perque al S XV va haver una epidèmia de peste i el Gran e General Consell sol·licità la seva protecció.
Segons conten les llegendes, al 1523 un canonge de Rodes que fugia de la invasió turca portà a l'illa la relíquia del sant, que es venera a la Seu. I va ser aquesta relíquia la que va aturar la pesta.
Per què es fan fogueres la víspera de Sant Sebastià?
A Palma, la vigília de Sant Sebastià, s'encenien grans fogueres perquè el Sant fes cremar tots els gérmens pestilents i així extirpar la pesta. Actualment, també se n'encenen per donar pas a una gran festa popular, amb torrada, actuacions musicals...
Sant Sebastià a l'art
Aquesta escultura es troba a la Seu de Palma.
El poeta Llorenç Moyà l'any 1981:
Com un Apol.lo de marbre
vostre cos garrit i fort
botxins el lliguen a un arbre
per donar-li crua mort,
mes la vostra fe perdura
i ja mai no es morirà.
Donau-nos llum i mesura,
màrtir Sant Sebastià.
vostre cos garrit i fort
botxins el lliguen a un arbre
per donar-li crua mort,
mes la vostra fe perdura
i ja mai no es morirà.
Donau-nos llum i mesura,
màrtir Sant Sebastià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada