De la antiga paraula grega "diaita" deriva la paraula "dieta" i vol dir estil de vida equilibrat i això és la dieta mediterrània. És una valuosa herència cultural, que a partir de la simplicitat i la varietat ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa dels aliments, basada en productes frescs, locals i de temporada sempre i quan resulta possible. Ha estat transmesa de generació a generació des de fa molts segles, i està íntimament vinculada a l’estil de vida dels pobles mediterranis al llarg de la seva història. Ha anat evolucionant, acollint i incorporant sàviament nous aliments i tècniques fruit de la posició geogràfica estratègica i de la capacitat de mestissatge i intercanvi dels pobles mediterranis. La Dieta Mediterrània ha estat, i continua essent, un patrimoni evolutiu, dinàmic i vital. Es caracteritza per l’abundància d’aliments vegetals, com el pa, pasta arròs, verdures, hortalisses, llegums, fruites i fruits secs; l’ús de l’oli d’oliva com a font principal de grassa; un consum moderat de peix, marisc, aus de corral, productes làctics (iogurt, formatges) i ous; el consum de petites quantitats de carns vermelles i les aportacions diàries de vi, consumit generalment durant els àpats. La seva rellevància per a la salut de l’individu no es limita el simple fet de ser una dieta equilibrada, variada i amb una aportació de macronutrients adequats. Als beneficis del seu baix contingut en àcids grassos saturats i alt en monoinsaturats, així com en carbohidrats complexos i fibra, s’hi ha d’afegir els derivats de la seva riquesa en substàncies antioxidants.
Informació de l'a Fundació dieta mediterrània.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada